Neem eens een kijkje op onze Facebook- en Twitterpagina, er worden regelmatig berichtjes op gepost. Voor de Twitterberichten heb je zelfs geen account nodig om de berichten te lezen.


      

Om jullie zo goed mogelijk op de hoogte te houden van de laatste nieuwtjes is er de mogelijkheid om in te schrijven op de VPF - nieuwsbrief


Wil je ook graag lid worden van de Vlaamse Pleziervaart Federatie? Dat kan heel makkelijk! Klik vlug op de knop rechtsboven de startpagina, vul alle gevraagde gegevens in en klik op de verzendknop. Bij het ledenbeheer doen ze verder dan het nodige voor jou.


De scaldissluis is gestremd van 30/4/2019 tot 31/5/2019.In het kader van de planning van clubuitstappen, toertochtjes of de jaarlijkse vakantie willen we jullie volgende belangrijke informatie meegeven:
 
- Netekanaal: stremming sluis Duffel voor onderhoud van 1 april 2019 tot 10 mei 2019 (6 weken). Het alternatief is via Antwerpen rondvaren.
- Netekanaal: stremming sluis Viersel voor onderhoud van 26 aug 2019 tot 23 sept 2019 (4 weken)

Van 01/05/2019 tot 29/09/2019 is het op het Kanaal Dessel-Turnhout-Schoten beperkte bediening op zon- en wettelijke feestdagen voor pleziervaart en passagiersvaart. De bediening zal op deze dagen éénmalig en in groep georganiseerd worden.
 


Cursussen:
 
Stuurbrevet : op zondagen 21-28 april 2019 en zondagen 5-12-19-26 mei 2019 van 9u tot 13u30 in Geel.
 
In het najaar zullen er cursussen georganiseerd worden in het Gentse. Verdere info volgt later.
 
 
VHF/SRC: 
 
Meer info en inschrijvingen : vorming@vpf.be

Ter aandacht van de gebruikers van het Schaar van Valkenisse op de Westerschelde :
 
de laterale boeien aan de zuidkant SvV9 tot SvV16 worden vervangen door gele boeien
resp SvV X - SvV Y - SvV Z aan de westkant en
SvV A - SvV B - SvV C aan de oostkant.
 
Valkenisse - NIEUWE SITUATIE   Valkenisse - OUDE SITUATIE
Klik op de kaarten om een grotere versie te bekijken.

Bericht met betrekking tot de vaarweg en het verkeer Ijzer, Lokanaal
 
Vanaf half september worden op de Ijzer, tussen de Brug-E40 te Nieuwpoort en de sluis te Fintele, op verschillende locaties baggerwerkzaamheden uitgevoerd vanop een ponton waardoor de doorvaartbreedte aldaar verminderd wordt. Ter hoogte van de werken is het ontmoeten en voorbijlopen verboden. Gelieve deze werfzone met de nodige voorzichtigheid voorbij te varen zodoende hinderlijke vaarbewegingen te vermijden en de veiligheidszone t.o.v. het werkponton te respecteren.

Even onze passantenhaven Lier onder de kijker brengen.
 
Wat kan je zoal doen in Lier ?
- om de 2 weken zijn er zondagswandelingen
- bij Toerisme Lier is er een proeftoerpakket beschikbaar aan 7.50 euro voor 6 proevertjes
- elke donderdag in juli en augustus zijn er gratis optredens op de Grote Markt. Op 23 augustus is er een optreden van De Kreuners
 
De peperbus is het infomagazine van Lier. Dit kan je lezen op de website van de Stad Lier.
Er is ook een toeristische gids van de Antwerpse Kempen.

De eerst versie van de VisuRis app vanaf nu beschikbaar.

Met deze slimme binnenvaartapp wordt de binnenvaart nog transparanter en gebruiksvriendelijker.


Varen op het Spierekanaal

Er werd melding gemaakt dat het telefoonnummer voor de aanvraag van een bediening van de kunstwerken op het Spierekanaal gewijzigd is.

Bediening nu aan te vragen via marifoonkanaal 79 of gsmnr 0477/68.15.39.


                                          Klik op de foto om de brochure te lezen                   
 
                                  

 
 

 
De applicatie VisuRis van de Vlaamse Waterweg
 
Deze handige website herbergt een schat aan informatie over de waterwegen, bruggen en sluizen, bedieningstijden kunstwerken, reglementeringen,...
 
Nog niet ontdekt? Surf dan vlug naar VisuRis.be en leer alle mogelijkheden kennen.
RIS: River Information Services.

Initiatief tegen zwerfvuil en sluikstort in Vlaanderen
 
 

Opwaardering Kanaal Bossuit-Kortrijk
 

Aanpassing spertijd hefbrug te Oudenaarde (Boven-Schelde)
 
Vanaf 18 oktober 2017 wordt de bestaande spertijd van de hefbrug in Oudenaarde 15 minuten verschoven. De nieuwe spertijd van de hefbrug is dan vanaf 8u15 tot 8u30 op schooldagen en bijkomend op woensdagen tijdens de schoolperiode vanaf 12u15 tot 12u30

Bericht met betrekking tot de Vlaamse waterwegen (scheepvaartbericht van 27 april 2017)
 
In toepassing van artikel 6.28 van het Algemeen Politiereglement voor de Scheepvaart op de Binnenwateren dienen alle waterweggebruikers in de sluiskolk zowel aan voor- en achtersteven aan te meren en tijdens de schutting de schroef stil te leggen. Het schutproces zal niet worden gestart indien niet alle vaartuigen op een correcte manier zijn aangemeerd.

Regelgeving waterwegenvignetten 2019

Ieder vaartuig (vanaf 6 m en/of sneller dan 20 km/u) op onze waterwegen, of het nu vaart of stil blijft liggen moet - om in orde te zijn - voor einde maart 2019 opgetuigd zijn met een geldig vignet op de achtersteven aan bakboord.

Bekijk hier alle info en verkooppunten

Opmerking: er kunnen geen waterwegenvignetten meer aangekocht worden in Willebroek (Oostdijk 110), in het Anna Bijnsgebouw te Antwerpen (Kievitplein) en in de sluis van Merelbeke.

Controles

Regelmatig gebeuren er controles op de aanwezigheid van een waterwegenvignet op de vaartuigen in de havens maar ook op de waterwegen zelf. Sedert 2016 is de procedure wettelijk vastgelegd en worden - in geval van niet conform - boetes uitgeschreven.

Lees hier de procedure


Vlaggenbrief online

Sedert 1 oktober 2016 moet je de vlaggenbrief online aanvragen via www.mobilit.belgium.be

Lees hier de mededeling doorover van de Federale Overheidsdienst Mobilteit en Vervoer

Lukt dit je niet, dan kan je voor hulp terecht in Brussel op dinsdag en vrijdag van 9u tot 11u45 en te Gent en Oostende op dinsdag en donderdag van 9u tot 11u45


 
 

Werkzaamheden op de Boven-Zeeschelde te Uitbergen:
 
Bekijk een interessant filmpje van de werkzaamheden (bron W&Z)

Geassocieerde Haven (GH)

Sedert het voorjaar van 2016 kan een club of haven een overeenkomst sluiten als 'geassocieerde haven' met de Vlaamse Pleziervaart Federatie vzw. Een woordje uitleg over een GH kan je lezen in ons vademecum (p.54), ook de gegevens van de reeds aangesloten havens kan je er nalezen. Op deze website (rubriek De Bemanning/Geassocieerde havens) kan je die havens en hun info bekijken.

Mogelijks denk je er als club over dat deze formule wel bij jullie past, aarzel dan niet om informatie in te winnen bij Geert Govaert.

Lees je dit bericht als toegetreden lid en je thuishaven is niet bij de federatie aangesloten, dan kan je misschien deze mogelijkheid bij gelegenheid eens aankaarten.

Alvast bedankt!


Beroeps- en pleziervaart in harmonie.

Tijdens het voorjaar, maar vooral tijdens de zomermaanden zijn er, naast de beroepsvaart, heel wat jachtjes onderweg op onze waterwegen. Voor de beroepsvaart is het telkens weer wennen aan de pleziervaart, de jachtjes moeten op hun beurt dan weer rekening houden met het vrachtverkeer. Samen varen is best mogelijk mits we voldoende communiceren en rekening houden met elkaar. Lees hier een folder met nuttige tips om in harmonie samen op de waterwegen te vertoeven.


Bericht met betrekking tot de vaarweg Plassendale - Duinkerke

De Florizoonebrug in Wulpen wordt vanaf heden bediend via een mobiele ploeg vanuit Veurne. Wachttijden zijn mogelijk. Voor bediening dient contact opgenomen te worden met de Nieuwpoortsluis in Veurne via VHF kanaal 20 of op het nummer 058/31 10 04


Richtlijnen voor de doorvaart Brugge - juni 2016


Nieuwe regeling aan- en afmelden sluis Zemst 

Sedert maart 2016 worden alle beweegbare bruggen en de sluis Zemst op het zeekanaal Brussel-Schelde bediend vanuit Centrale Zemst - op te roepen via VHF kanaal 25.

Ook voor de pleziervaart is het nodig om zich te melden i.v.m. de brugbedieningen en de inplanning van de schutting sluis Zemst.


Bekijk hier de website van


Nieuwe scheepvaartafspraken voor de Kattendijksluis voor vaartuigen komende van, of met bestemming Scheldegebied te Antwerpen.

Lees er alles over in het Nautisch bericht


Heuglijk nieuws van over de Franse grens.

Net voor het feestweekend 2015 in Hautmont-Belle-Ile werden de documenten ondertekend om de werkzaamheden aan te vatten om de Boven-Samber terug volledig bevaarbaar te maken.

Reeds ettelijke jaren is er namelijk een stremming aan 'Le Pont Canal de Vadencourt' waardoor de Boven-Samber afvaren niet meer mogelijk was.

Een flinke opsteker voor de groep die reeds jaren ijvert voor deze heropening en elk jaar de pleziervaarders het derde weekend van juni daartoe uitnodigde om wat druk op de ketel te zetten. Zij hebben hun slag dus thuis gehaald, een dikke merci voor hun doorzettingsvermogen.

De herstellingswerken kunnen nu aangevat worden, de heropening is voorzien voor 2021. Nog enkele jaartjes geduld vooraleer we dit mooie vaarwater weer volledig kunnen bevaren.


Hopelijk heb je het nooit nodig maar je weet nooit, een ongeluk zit soms in een klein hoekje.

Hoe reageren op een noodsituatie in een sluis? Regel 1: vooral niet panikeren.                        

Kan de scheepvaart rond Brugge samengaan met een vlot wegverkeer?

Met de juiste aanpassingen kan de huidige problematiek omgevormd worden tot een situatie waar iedereen wel bij vaart.

Meer info


Ben je tijdens een vaartochtje in de buurt van Riemst, dan is een bezoek aan het Belevingscentum over WO II en de binnenvaart misschien wel iets voor jou.

Klik hier voor meer info.            

Wijzigingen aan de immatriculatie van pleziervaartuigen. 


Nieuws van het BIPT 
 
Het BIPT deelt namelijk mee dat beslist werd om de certificaten van "radiotelefonist van scheepsstations" (VHF) en "SRC" niet langer om de vijf jaar te verlengen. Dat wil zeggen dat de certificaten afgeleverd of verlengd vanaf juni 2012, onbeperkt geldig blijven. Wie voor deze datum al verlengd had zal dat dus nog éénmaal moeten doen.